Zobrala som tam na obed môjho drahého, ktorý má také „tradičné" krstné meno, že vlastne meniny nikdy neoslavuje. Tvrdí, že v medzinárodných kalendároch sa vyskytuje pomerne často a preto by mal mať nárok oslavovať kedykoľvek, ale pravdou je, že mu to zatiaľ nikdy neprešlo. A tak som v jeden decembrový deň rozhodla, že dnes sa budú oslavovať jeho meniny, (v podstate ma inšpiroval pápež http://www.sme.sk/c/6614759/papez-spochybnil-datum-narodenia-jezisa-a-ine-vianocne-myty.html a tak som vybrala deň a urobila vyhlásenie) urobila rezerváciu v Benihane, pridala k tomu kino a večer jazz v Hlave XXII.
Pri rezervácii som mala trocha problém, pretože práve v tom čase sa veľa ľudí rozhodlo využiť ponuku na zľavovom portále, ale nakoniec sme sa dohodli. Napriek tomu, že zľava bola fajn, nevyužila som ju, rozhodla som sa nechať si voľné ruky a zvoliť si z ponuky to, na čo bude mať oslávenec chuť.
Pri vchode nás privítali hneď dva ľudia z personálu, čašníčka odložila kabáty a manažér nás odviedol k stolu. Behnihana je teppanjaki reštaurácia (teppan znamená oceľový gril a jaki znamená grilovaný), takže stôl je vlastne gril. História celosvetovej siete japonských reštaurácii, do ktorých patrí aj Benihana (v preklade červený kvet) začala niekedy v povojnovom Japonsku. Je to taký tradičný príbeh o splnení amerického sna.
Čašník nám priniesol prehľadný jedálny lístok, z ktorého sme si vybrali na ochutnávku výber zo suši, miso a cibuľovú polievku, Benihana šalát s dresingom z čerstvého zázvoru, Bratislava deLuxe (kombinácia kráľovských kreviet a roštenky s hríbami) a obedový "bendo box More", čo je vlastne teriyaki losos, k tomu grilovanú zeleninu a opekanú ryžu.
Čašník nám priniesol suši a úprimne, lepšie som ešte nejedla. Nasledoval šalát so zázvorovým dresingom a polievka. Keď sme dojedli prišiel kuchár a predviedol predstavenie hodné artistu a klauna v jednom. Jedlo sa sekalo, krájalo a vyhadzovalo do vzduchu. Lietali nože, kúsky ryby, kreviet, žongloval s koreničkami. Jedlo nám pripravoval priamo pred očami a zážitok z vône sa nedá opísať. Tomu hovorím zaručená čerstvosť pripraveného jedla. Nasmiali sme sa a zabavili. Rozprával anglicky a lámanou slovenčinou. Zeleninu ochucoval maslom „it is a Japanese butter... from Tesco" a citrónom "it is a Japanese lemon" " from Tesco?" "from Lidl, Tesco is expensive." Jedlo bolo fantastické, kuchár milý a cena absolútne v pohode (za to množstvo jedla a geniálne suši sme zaplatili okolo 50 EUR). Dezert by sme do seba nedostali, ani pri veľkej snahe. Boli sme úplne plní. Necháme si to nabudúce.
Poznám ľudí, ktorí keď objavia dobrú reštauráciu neradi o nej hovoria, aby tam nezačala chodiť celá Bratislava, ale ja si myslím, že táto reštaurácia si zaslúži pochvalu. A keď budú mať plno, jednoducho si urobím rezerváciu.
Pre reštauráciu nepracujem, nikoho tam nepoznám a útratu som zaplatila sebe aj môjmu hosťovi :-)
http://www.benihana.sk/