Rigó Jancsi – milostný príbeh a najčokoládovejší koláč na svete.

Autor: Katka Benková | 19.3.2011 o 20:14 | (upravené 19.3.2011 o 20:54) Karma článku: 10,65 | Prečítané:  4004x

Povráva sa, že keď zahral na husle sentimentálne tóny, dokázal si podmaniť ženské srdcia, keď sa zahľadeli do jeho vášnivých čiernych očí stratili posledné zvyšky rozumu. To sa muselo stať aj bohatej dedičke amerického miliardára Clare Ward, keď v roku 1896 počula hrať mladého maďarského cigánskeho primáša Rigó Jancsi v parížskej kaviarni. Neváhala opustiť svojho manžela a spôsobiť tým obrovský škandál. Láska bola vzájomná, ale trvala iba desať rokov, počas ktorých premrhali viac ako 8 miliónov dolárov. Nakoniec to bola opäť Clara, ktorá odišla. Tento krát utiekla s talianskym čašníkom. Na počesť romantickej lásky však vymyslel cukrár  zákusok menom Rigó Jancsi, ktorý je tak úžasne jemný a čokoládový, že sa vám bude rozplývať v ústach.

Rigó Jancsi a Clara Ward-Chimay 1896Rigó Jancsi a Clara Ward-Chimay 1896zdroj: wikipedia

Intenzívne som hľadala pôvodnú receptúru, našla som ho však vo dvoch verziách a tak som vybrala ten, ktorý sa najviac podobá tomu pôvodnému, ktorý má mať tri odtiene čokoládovej farby.

Budeme potrebovať:

60 g masla
50 g horkej čokolády
3 PL kakaa
8 vajec
150 g práškového cukru
2 PL lieskových orieškov
80 g polohrubej múky
štipku soli

Krém:

1 vanilkový lusk
500 ml šľahačky
200 g čokolády (horká + mliečna)
4 PL rumu 

Poleva:

100 g čokoládovej polevy
80 g práškového cukru
1 PL masla 

suroviny.JPG 

Rozpustíme maslo, do ktorého pridáme horkú čokoládu a kakao.

cokomaslo.JPG

cokomaslokakao.JPG

Oddelíme žĺtky a bielky. Z bielkov a 100 g cukru ušľaháme tuhý sneh. Aby bol tuhší pred koncom šľahania pridáme štipku soli.

bielka.JPG  

Žĺtky vymiešame s 50 g práškového cukru do peny a primiešame vychladnutú čokoládovú zmes.

zltkaacukor.JPG

zltkaacoko.JPG

cokoazltka.JPG

Lieskové oriešky opražíme nasucho na panvici a pridáme do zmesi.

oriesky.JPG

Striedavo pridávame preosiatu múku a bielka.

orieskyacoko.JPG

bielkacoko.JPG

Cesto rozotrieme na plech a pečieme v trúbe na 160 stupňov 25 minút.

kolacnaplechu.JPG

Vanilkový lusk po dĺžke rozkrojíme a vyškrabeme dreň. Šľahačku zohrejeme v hrnci a pridáme rozlámanú čokoládu.

cokoladaaslahacka.JPG

Pridáme dreň z vanilkového lusku a dáme ochladiť na cca 1 až dve hodiny do chladničky.

Po vychladnutí krém zľahka našľaháme a podľa chuti pridáme rum.

slahackaarum.JPG

 

Plát cesta po dĺžke rozkrojíme na dve časti. Na jednu polovicu nanesieme krém, priklopíme druhou polovicou a dáme opäť vychladiť.

rozkrojenykolac.JPG

Polevu pripravíme s čokoládovej polevy, ktorú rozpustíme s dvomi lyžicami vody. Pridáme maslo, práškový cukor a za stáleho miešania necháme rozpustiť.

polevanakolac.JPG 

Zákusok potrieme polevou a krájame na štvorce 4 x 5 cm.

hotovykolac.JPG

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Van der Bellen nevyhral, to len populizmus porazil sám seba

Miloš Zeman sa tešil predčasne. Ukazuje sa, že víťazstvá radikálov či populistov nie sú ani v dnešnej dobe samozrejmosťou.

SVET

Van der Bellen bude prezidentom, Hofer priznal porážku

Je nereálne, aby nepriaznivý stav zvrátil.

KOMENTÁRE

Rakúska úľava pre demokratov, varovanie pre populistov

Väčšinu politikov a ich tímov musel nad výsledkami obliať studený pot.


Už ste čítali?