reklama

Jednoduchý francúzsky pomarančový koláč.

Zažila som dobu, keď sa na pomaranče stáli dlhé rady. Na ich chuť si spomínam aj teraz. Kubánske, čo sa nedali ošúpať a tak ich mama rozkrojila na polovicu a hrýzli sme ich odušu. Ich sladká šťava nám stekala po bradách a museli sme stáť tak našikmo, aby sme si nezašpinili oblečenie. Tieto na koláč som kúpila bez fronty a boli lacnejšie ako slovenské jablká, to je podľa mňa však záhada tej dnešnej doby.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Posledné dva roky som letá trávila vo Francúzsku a zamilovala som si ich pekárne, kde si môžete dať ľahký šalát s čerstvou bagetou, zapekané chleby z lososom, alebo kuraťom, alebo obložené bagety od výmyslu sveta. Pre mňa však boli neprekonateľné ich koláče. 

Jeden úplne jednoduchý a najmä rýchly som dnes pripravila.

Budete potrebovať:

6 vajec
250 g cukru
kôru z jedného pomaranča
100 g polohrubej múky
100 g škrobovej múčky
100 g roztopeného masla
pol balíčka prášku do pečiva
50 g mandľových lupienkov
250 ml pomarančovej šťavy
Šťava z jedného citróna
1 PL cukru
trocha citrónového likéru ( nemusí byť)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Na ozdobu ( nemusí byť):

1 pomaranč
1 citrón
150 ml vody
80 g cukru

Na servírovanie: (nemusí byť)

trocha práškového cukru
šľahačka

Začneme tým, že si ovocie dobre vydrhneme kefkou v teplej vode. Ak sme náhodou zohnali chemicky neošetrené pomaranče a citróny túto procedúru môžeme vynechať.

Žĺtky si oddelíme od bielkov a zmiešame s cukrom na penu.

Obrázok blogu

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh (aby bol tuhší pridáme pár zrniek soli).

Obrázok blogu

Z jedného pomaranča nastrúhame kôru a spolu s múkou, škrobovou múčkou, práškom do pečiva pridáme do žĺtkovej zmesi.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Pridáme vychladnuté rozpustené maslo a na záver sneh z bielkov.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie (pomôže ak steny jemne natrieme tukom, papier sa hravo prilepí) a dno vysypeme mandľovými lupienkami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Do formy nalejeme pripravené cesto a pečieme 35 - 40 minút na 180 stupňov do zlata. Moja trúba pečie ako besná a tak som v polovici pečenia vrh koláča pokryla alobalom, aby sa nespálil.

Pripravíme si polevu: čerstvo vytlačenú pomarančovú šťavu precedíme cez sitko, pridáme šťavu z jedného citróna a lyžicu cukru. Zmes zohrejeme. Do hotovej pridáme citrónový likér, množstvo záleží od chuti.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ešte teplý upečený koláč popicháme špáradlom. Otvory môžu byť aj väčšie a nezabúdame na kraje. Čím urobíme hlbšie otvory, tým viac polevy do koláča dostaneme.

Obrázok blogu

Koláč polejeme pripravenou šťavou. Vypije úplne všetko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Na ozdobu:

Vodu s cukrom dáme zovrieť. Do sirupu vložíme nakrájaný pomaranč a citrón. Necháme lúhovať. Doba závisí na tom, koľko máte času. Pre účely ozdoby stačí aj dvadsať minút.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Koláč ozdobíme podľa fantázie (mne už trocha dochádzala). Ak sa nám nechce piplať sa z ozdobou jednoducho koláč poprášime práškovým cukrom. Na jeho chuti to nič neuberie. Je neuveriteľne šťavnatý a osviežujúci.

Obrázok blogu

K nedeľnému obedu si k nemu doprajte porciu vychladenej šľahačky (nie tú v spreji) a užívajte ho s láskou.

Obrázok blogu
Katka Benková

Katka Benková

Bloger 
  • Počet článkov:  89
  •  | 
  • Páči sa:  0x

spiritual coach, poradca v ťažkých životných situáciach Zoznam autorových rubrík:  ako to vidím jarada pečiemSúkromnécestovanie

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu